De Kempische bouwstijl

De Kempische bouwstijl is een architectuurstijl dat zijn oorsprong vindt in de Kempen in België. In Nederland wordt deze architectuurstijl als een nieuw genre beschouwd. Deze stijl is gebaseerd op de authentieke woningbouw in het Vlaamse Kempenland. De woningen zijn voorzien van natuurlijke materialen, afgeronde ornamenten en een rustgevende sfeer. Om de authentieke identiteit van de woning in de Kempische stijl te benadrukken, wordt er gebruik gemaakt van materialen als oude balken, blauw gesmoorde of oranje dakpannen met bijpassende oude of verouderde stenen, stalen en houten kozijnen met speciale profilering, Louvre luiken en specifieke dakkapellen. De woningen in de Kempische bouwstijl gaan feilloos op in de natuur.

Kempen, de streek van de Kempische woningen.

De Vlaamse Kempen strekken zich uit over de provincies Antwerpen, een deel van de Belgische provincie Limburg en het meest noordelijke deel van Vlaams-Brabant. De Kempen gaan verder over de grens met Nederland en reiken tot Nationaal Park de Groote Peel. De Kempen in België is een groene streek. Nergens is de natuur zo veelzijdig als in de Kempen in België. Zandgronden, heidelandschappen, kabbelende beekjes, mijnterrils, landduinen, stiltegebieden, vijvers, beekvalleien en eeuwig groene dennenbossen zijn kenmerken voor de Kempen in België.

Kempen in Nederland en Belgiê

De authentieke bouwstijl

Bij de woningen in deze karakteristieke bouwstijl lijkt het alsof de woning al jaren oud is en alleen her en der gemoderniseerd is. Om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof de woning er al jaren staat, word ervoor gekozen om oude en gebruikte materialen toe te passen of materialen toe te passen die deze verouderde uitstraling hebben. Zo zijn er diverse beeldbepalende kenmerken binnen deze bouwstijl terug te vinden en is het zo veel mogelijk toepassen van natuurlijke materialen een belangrijk onderdeel. Bovendien wordt er tijdens de bouw veel aandacht besteed aan details. De combinatie van gebruikte materialen en details geven de woning een historische uitstraling. Ondanks de authenticiteit kan een woning die in deze stijl wordt gebouwd, van alle moderne gemakken worden voorzien. Dit ziet u onder andere terug in de stalen ramen, natuurstenen deuromlijstingen en ossenogen. Dankzij het authentieke materiaalgebruik en de aangename warme uitstraling wint de Kempische bouwstijl steeds meer terrein.

Kenmerken van de Belgische Kempenstijl

  • De authentieke bouwwijze;
  • De combinatie van kempische houten en stalen kozijnen;
  • Het gebruik van ontbrekende overstekken;
  • Dakkappelen die met leien en/of zink zijn bedekt;
  • Het gebruik van holle dakpannen in een verouderde uitstraling;
  • Ossenoogramen (kleine, ronde of ovalen ramen, vaak voorzien van ornamenten).
  • Veelvuldige toepassing van natuursteenelementen
  • Specifieke metselverbanden en toepassingen
  • Blinde gevelramen
  • Toepassing natuurlijke materialen
  • Unieke schoorsteenafwerkingen
  • Toepassingen van gietijzer en stalen elementen
  • Unieke bouwcombinaties tussen hoofd en bouwgebouw

Zorgvuldige selectie van de juiste materialen

Om een woning goed in de Kempische stijl te kunnen bouwen, moeten de materialen die ervoor worden gebruikt zorgvuldig worden uitgekozen. Om deze architectuurstijl goed tot zijn recht te kunnen laten komen, worden veelal oude stenen en andere gebruikte materialen geselecteerd of materialen gekozen die een verouderde uitstraling hebben en passen binnen deze stijl. Belgisch hardsteen en natuursteen worden veelal gebruikt als omlijsting voor de voordeur of onder en/of boven de raamkozijnen. Natuursteen kan eventueel worden voorzien van fraaie versieringen om de woning nog meer karakter te geven. Diverse stalen en gietijzeren elementen zorgen voor extra verfraaiingen van de woning.

Duurzaam en milieuvriendelijk bouwen

Door dit soort materialen te gebruiken, krijgt de woning niet alleen een authentieke uitstraling, maar is de bouwstijl ook nog eens duurzaam te noemen. En dat is natuurlijk iets wat volledig van deze tijd is. Deze bouwstijl is dan ook zeker eigentijds en milieuvriendelijk te noemen. Daarnaast is deze stijl van bouwen tijdloos.